فیوز برق

فیوز برق وسیله ای اکترونیکی و اکتریکی یا مکانیکی است که از مدار در برابر اضافه بار ، اضافه جریان محافظت می کند. فیوز برق در سال 1890 توسط توماس آلوا ادیسون اختراع گردید.

از فیوزهای برق انواع مختلفی وجود دارد اما عمکرد همه ی آنها یکسان میباشد در ادامه این مقاله به تمامی فیوزها و نحوه ی عملکردشان می پردازیم.

ساختار فیوز برق

فیوزهای برق از یک سیم فلزی با مقاومت کم ساخته شده اند که ماده ای غیر قابل احتراق آن را محصور کرده است . در نبود فیوز دستگاه الکتریمی به خاطر اضافه جریان آسیب می بیند.

مشخصات انواع فیوز برق

هر کدام از فیوزها با توجه به مشخصات خاصشان برای نصب ، تعیین می گردند.

-برحسب ظرفیتشان در حمل جریان فیوز

-برحسب محدوده ی جریان

-برحسب محدوده ی ولتاژ فیوز

-برحسب ظرفیت شکست فیوز

-مقدار 12t فیوز

-برحسب ولتاژ نامی فیوز

-برحسب اندازه ی بسته بندی

فیوز و انواع آنظرفیت حمل جریان فیوز

این مشخصه با توجه به مقدار جریانی است که یک فیوز بدون قطع کردن مدار به راحتی می تواند حمل کند.

ظرفیت شکست فیوز

بیشترین مقدار جریانی که توسط فیوز می تواند به راحتی قطع شود

مقاله مرتبط : زانو لوله برق

ولتاژ نامی فیوز

بیشترین اندازه ولتاژی که یک فیوز به راحتی از عهده آن برمی آید همانطور که اشاره شد هر فیوز دارای اندازه ی ولتاژ حداکثری مجاز می باشد براساس ولتاژ هست که فیوزها دسته بندی می شوند. فیوزهایی که ولتاژ بالا را ساپورت می کنند HV و فیوزهای با ولتاژ پایین LV هستند و برخی از فیوزها هم با عنوان مینیاتوری دسته بندی می گردند.

 

مقدار I2t فیوز

زمانی که المنت فیوزی عیب الکتریکی را حمل میکند به این مقدار انرژی 12t گفته می شود که معمولا در شرایط اتصال کوتاه استفاده می گردد.

مشخصه ی پاسخ فیوز برق

سوختن فیوز و یا سرعتی که هنگام ذوب شدن دارد بستگی به میزانی از جریانی که از سیم عبور می کند خواهد داشت زمانی پاسخ سریعتر می شود که جریان بیشتری از سیم عبور کند.

نوعی از فیوزها هستند که به نام فیوز سریع و یا فوق سریع نام گذاری می شوند به این صورت که به شرایط موجود به سرعت واکنش نشان می دهند. در قطعات نیمه هادی از این نوع فیوز استفاده می کنند برای اینکه از آسیب دیدن قطعات نیمه هادی در اثر اضافه جریان جلوگیری گردد.

در مقابل فیوزهای نوع بالا ، نوعی از فیوز هست که با کندی به اضافه جریان پاسخ می دهند و چندین ثانیه این پاسخ طول می کشد به این فیوز برق ، فیوز با سوخت کند می گویند که در سیستم های الکترونیکی که موتور را کنترل می کنند کاربرد دارند. به این علت که موتورها در زمان راه اندازی ، جریان بیشتری نسبت به جریان زمانی که عادی کار میکنند دارند.

فیوزاندازه بسته ‌بندی فیوز برق

نوعی فیوزها یک بار مصرف هستند و نوعی دیگر تنظیم مجدد می شوند. برخی نیز فیوزهای محدود کننده و غیر محدود کننده ی جریان هستند.

مقاله مرتبط : پریز برق و انواع آن

فیوز یک بار مصرف

در هنگام اضافه بار و یا اضافه جریان و حتی اتصال کوتاه ، این فیوز که یک سیم فلزی دارد می سوزد و بنابراین باید به صورت دستی توسط کاربرد تعویض گردند فیوزهایی که سوییچی هستند ارزانند و به اغلب وسایل برقی و الکترونیکی وصل می شوند مورد استفاده قرار میگیرند.

و اگر خطایی در سیستم رخ دهد فیوز قابل تنظیم مجدد میتواند به صورت خودکار دوباره تنظیم گردد.

فیوز محدود کننده جریان

این فیوز مقاومت بالایی را در زمان کوتاهی ایجاد می کند ، قوسی که قیوز غیر محدود کننده جریان ، هنگام عبور جریان زیاد ایجاد می کند باعث قطع جریان شده و در مدارهایی که به فیوز متصل و مرتبط هستند محدودیت ایجاد می کند.

فیوز و انواع آن

اشکال مختلفی از فیوزهای DC و AC وجود دارد. که هر کدام برای کاربردهای مختلفی در مدارها استفاده می شوند

دسته اصلی فیوز برق با در نظر گرفتن ولتاژ تغذیه ورودی دو نوع بالاست.

فیوز برق DC

در فیوز DC هنگامی که گرمای تولید شده به وسیله ی اضافه جریان سیم فلزی را ذوب می کند ، قوسی تولید می گردد که اگر بخواهیم آن را خاموش کنیم به مقدار ثابتی از DC نیاز خواهیم داشت . رسیدن به این مقدار ثابت دشوار است و اگر بخواهیم این قوس فیوز را به حداقل برسانیم فیوز DC را کمی بزرگتر از AC ساخته اند تا افزایش فاصله ی بین اکترودها یاعث کم شدن قوس فیوز گردد.

فیوز برق AC

اما سیستم AC ولتاژی با فرکانس 60 هرتز و یا 50 هرتز دامنه ی خود را از صفر تا مقدار پیک به تعدا 60 بار در هر ثانیه تغییر می دهد. به همین سبب قوسی به راحتی می تواند حذف گردد و بنابراین فویز AC نسبت به فیوز DC کوچکتر هستند.

فیوز های کارتریج

برای وسایلی که نیاز به ولتاژ و جریان بالا دارند از این فیوز استفاده می شود . وسایلی مانندیخچال ، تهویه هوار ، پمپ ها ، موتور و … این فیوزها تا 600 آمپر و 600 ولت AC در دسترس هستند و در صنایع تجاری و همینطور تابلوهای توزیع خانه استفاده می گردند.

دو نوع از فیوز کارتریج موجود است : 1- فیوز عمومی بدون تاخیر زمانی

2- فیوز خاص با تاخیر زمانی

این فیوز در دو پایه محصور شده و تقسیم بندی آن در فیوزهای نوع پیوندی LINK و فیوز های نوع D امکان پذیر است.

مقاله مرتبط : قوطی کلید برق بامیک

فیوز کارتریج نوع D

این فیوز شامل پایه ، حلقه، درپوش و همینطور کارتریج است. پایه فیوز در جایی که کارتریج درون درپوش فیوز است به درپوش فیوز متصل است. مدار وقتی تکمیل می‌شود که نوک کارتریج از طریق هادی پیوند فیوز تماس برقرار می‌کند.

انواع فیوزفیوز HRC (ظرفیت قطع بالا) یا فیوز کارتریج از نوع LINK پیوندی

ظرفیت قطع بالای فیوز از نامش مشخص است . انواع مختلفی از این نوع فیوز ها موجود است مانند DIN ، NH ، HRC مایع ، تیغه و …

فیوزهای فشار قوی

فیوزهای HV یا ولتاژ بالا برای حفاظت از ترانسفورماتور قدرت ، ترانسفورماتورهای توزیع ، ترانسفورماتور ابزار دقیق و … استفاده می گردند. در ولتاژ 1500 ولت و تا ولتاژ 13 کیلو ولت ساخته می شوند.

جنس المت فیوز فشار قوی از نقره ، قلع و یا مس ساخته می شوند و اگر زمانی انفجار رخ دهد محفظه را با اسید بوریک پر میکنند.

انواع فیوزهای فشار قوی

– HRC نوع فشنگی
– HRC نوع مایع
– HRC اکسپلوژن

دو دسته ی دیگر از فیوزها به تندکار و کندکار تقسیم می شونئ. فیوزهای تندکار در موقع اتصال کوتاه دستگاه ، در زمانی کوتاه ارتباط مصرف کننده برق را قطع می کند و در مقابل فیوزهای کندکار زمان بیشتری را برای انجام این وظیفه لازم دارند.

ضمن این دسته بندی های صورت گرفته در این مقاله ، فیوزهای صنعتی نیز دو نوع مینیاتوری ( فیوز صنعتی خودکار ) و ذوب شونده ( فشنگی ) دارند.

فیوز خودرو ، تیغه ‌ای و پیچی

فیوزهای پلاگین دو درپوش فلزی و بدنه ی پلاستیکی دارند. تا در پریز مربوطه قرار بگیرند. این فیوز برای سیم کشی خودرو و حغاظت از اتصال کوتاه استفاده می گردد.

فیوزها در حالت کلی انواع مختلفی دارند و هر کدام نسبت به محیط نصب شده عملکرد متفاوتی از خود بروز می دهند. نسبت به جریانات برق عبور از فیوزها برای هر کدام حد تحمل ولتاژ برق وجود دارد که اگر در هنگام استفاده در نظر گرفته نشود می تواند به فیوز آسیب بزند. اطلاعات تکمیلی این مقاله توسط کارشناسان مجموعه ی مهندسی بامیک میتواند برای شما ارسال گردد زیرا هر کدام از این مطالب زیر نظر مهندسین حرفه ی برق و الکترونیک نوشته شده و اصلاح می گردد. برای اطلاعات بیشتر در مورد لوازم برق ساختمان مانند لوله های برق و قطعات و اتصالات برقی با ما در تماس باشید.

تماس با بامیک پایپ

لوله پی وی سی | قیمت لوله پی وی سی

برای کسب اطلاعات در مورد لیست قیمت انواع لوله پی وی سی کلیک کنید.

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمحصولاتتماس